Op een mooie zomerdag

DEEL 1

Op een mooie zomerdag stapte een van de gebroeders mijn keuken binnen en vertelde honderduit over een biomeiler:

‘Het is een apparaat waar we bladeren ingooien en aan de andere kant komen er dan zakken met compost uit. Daar kan iedereen dan ook nog eens gebruik van maken! Ook gaan we de warmte die uit de biomeiler komt gebruiken in de kassen, zodat we daar geen gas meer voor nodig hebben.’

Ik dacht bij mezelf: wat een goed idee! Hij liet een mooie folder achter en vertrok weer.

In de buurt hoorde ik later wat geluiden van mensen die het helemaal niet zo’n goed idee vinden. Het blijkt namelijk dat er geen bladeren in deze biomeiler gaan, maar dat hij gevoed gaat worden met afval van de champignonindustrie en varkensmest…

Hoe komt deze biologische teler daar dan aan? Ook vroeg ik me af: hoe komt dat afval hier? En om hoeveel mest gaat het dan?

Op de buurtbarbecue sprak ik met Jev, de voorzitter van Mooi Schandelo. Een vereniging die zich bezighoudt met de natuur en leefbaarheid in Schandelo. Hij maakt zich grote zorgen over deze biomeiler, die feitelijk een afvalverwerker blijkt te zijn.

Die zorgen gaan over duizenden vrachtauto’s per jaar die via het Zwart Water afval moeten gaan aanvoeren. Maar ook over stank, geluidsoverlast en de uitstoot van ammoniak.  

Mooi Schandelo is een petitie gestart en als ik bekijk wie deze petitie hebben ondertekend, dan zie ik heel veel mensen die ik ken. Mensen uit de buurt, mensen die hier al jaren wonen, mensen die hier geboren zijn. Ze zijn allemaal tegen de komst van de afvalverwerker en worden door de gebroeders wat al te gemakkelijk weggezet als ‘klagende buren’.

Natuurlijk hebben wij recht van spreken, natuurlijk mag je tegen deze ontwikkeling zijn! Wij wonen en werken hier namelijk ook!

Klinkt het nog ver van je bed? Komen de vrachtauto’s straks niet bij jou door de straat? Wees niet al te gerust, we zullen er allemaal mee te maken krijgen…

Kijk volgende week weer in ’t Klokje of lees iedere week een nieuw persoonlijk verhaal op www.mooischandelo.nl/verhalen

Pim in ‘t Zandt