Ik heb een droom

DEEL 7

Schandelo is een mooie droom. Het is er heerlijk toeven dankzij het landelijke karakter, de gastvrije bewoners, de schapen en paarden in de wei, de fotogenieke zonsopkomst en de net zo betoverende zonsondergang.

De erkende natuurgebieden in en rondom Schandelo kennen een enorme diversiteit aan flora en fauna, die je trouwens ook gewoon in je achtertuin aantreft. Geweldig is dat! Lange tijd genoot ik als recreatief hardloper en ruiter vrijwel dagelijks van dit prachtige gebied, en een paar jaar geleden kwam ik er zelfs wonen. Een mooie droom die werkelijkheid werd! In Schandelo voel ik me omarmd. Letterlijk door de lieve, warme mensen die er wonen, jong en oud, import en inheems. Figuurlijk door de schitterende natuur, landelijke sfeer en aangename rust. Het is fijn hier.

Wist je dat Schandelo daarnaast rijk is aan heel veel verschillende vakmensen en ondernemingen? Je vindt er bijvoorbeeld bloeiende bloemkwekers, pittoreske B&B’s, fitte fysiotherapeuten, creatieve kunstenaars en fraaie beautyspecialistes. Voor pittige trainers, helpende coaches, kleurrijke drukkerijen, kundige bouwers en slimme softwareprofs ben je er ook aan het goede adres. Vergeet vooral ook de paardenparadijzen, eerlijke zuivelproducten, biologische groenten, lekker barbecuevlees, avontuurlijke natuuraannemers en politieke talenten niet!

Ik besef dat het een voorrecht is om in deze omgeving te mogen wonen, maar ik droom graag nog een beetje verder: Schandelo als innovatief ecosysteem, waar natuur en ondernemers elkaar steeds blijven versterken. Zoveel expertise op zo’n kleine oppervlakte, dat zie je bijna nergens! Ondernemerschap in harmonie met de groene omgeving: de kenniseconomie ontmoet landbouw, toerisme en recreatie. Uniek!

Helaas doemt er een gitzwarte wolk op die het zicht op dit alles ernstig vertroebelt. Er zijn namelijk vergevorderde plannen om een grote mestfabriek in Schandelo neer te zetten. Onder het mom van “duurzame” verwarming van een aantal kassen. Een regelrechte bedreiging voor het gedroomde innovatieve ecosysteem van Schandelo. De natuur, bewoners, ondernemers en talrijke recreanten worden in de kou gezet als het doorgaat.

Is dit ‘not in my backyard’ gezeur of een terechte zorg die serieus genomen dient te worden? Na het lezen van het rapport van de Brabantse Milieufederatie over de overlast van mestfabrieken, en de waarschuwing van de Natuur en Milieufederatie Nederland over de industrialisering van Schandelo, zie ik mijn droom veranderen in een nachtmerrie.

Door stankoverlast, die tot drie kilometer ver kan reiken, zullen we ramen en deuren moeten sluiten. Lekker genieten in de tuin zit er niet meer in. Hardlopers en wandelaars zullen Schandelo mijden. De ondernemers gaan er klanten door verliezen.

Bangmakerij? Zeker niet, het gebeurt momenteel in Brabant. 

De belofte ‘emissieloos’ blijkt een wassen neus. Erger nog, omwonenden krijgen last van gezondheidsproblemen. Misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, ademhalingsproblemen. Ook dit verzin ik niet, het zijn feiten in Brabant.

Los van de stank en de negatieve invloed op de natuur, is er nog meer dreiging. De forse toename van vrachtverkeer zal de bewoners, ondernemers en recreanten hinderen. De verkeersveiligheid komt in het geding. Het past gewoon niet op de smalle dorpswegen!

Komt de mestfabriek er? Dan is het hek van de dam. De volgende industriële uitbreiding komt er dan vanzelf. Mestafvalverwerking is immers erg lucratief. Schandelo verandert zo in een industrieterrein.

Naast de bedreiging van de leefbaarheid, natuur en verkeersveiligheid, is er nog een negatieve trend voelbaar in Schandelo: polarisatie. Het fijne gevoel van samenhorigheid, maakt plaats voor wantrouwen. Ik zie het vertrouwen in elkaar en de politiek verdwijnen, en dat is zeer verdrietig.

Beste bewoners, ondernemers, bezoekers, gemeente Venlo en provincie Limburg, help ons om verder te bouwen aan de mooie droom die Schandelo nog steeds is. Laat het geen nachtmerrie worden! Schandelo kan een schoolvoorbeeld worden van natuurinclusief ondernemen, leven en recreëren.

Laten we samen leren van de conclusies en aanbevelingen uit Brabant. Laat een onafhankelijke partij gedegen onderzoek doen naar de optimale, meest duurzame oplossing voor het energievraagstuk van glastuinbouw hier. Vanuit Schandelo denken wij graag mee. Met onze gevarieerde expertises vormen wij een fantastische denktank!

Abbie

Kijk ook eens naar de andere verhalen in deze serie.