Het is hier geen mooi Schandelo meer

DEEL 13

Wij wonen hier 39 jaar in dit huis. Het is het ouderlijk huis van Fien. Dit vinden wij een van de mooiste plekjes van Schandelo, aan de rand van het bos en vlakbij het Zwart water. Hierachter liggen allemaal plassen, het is hier prachtig.

Het is hier heel mooi, maar de kopjes staan regelmatig te trillen door het verkeer. Het verkeer langs het Zwart water is enorm toegenomen in de laatste 10 jaar. Het loonbedrijf is allicht gegroeid, eerst waren het een paar tractortjes, toen kwam er een vrachtwagen bij en nu hebben ze er al vier en ze zijn veel groter geworden.  

Wij hebben hier dagen dat er meer dan 80 vrachtbewegingen zijn op een dag. We hebben het laatst eens bijgehouden en elke acht minuten kwam er een tractor met een grote kar erachter voorbij en dat twee dagen achter elkaar. Dus we zien wel wat op ons afkomen als die mestfabriek er komt met iedere 10 minuten tussen 06.00 uur en 21.00 uur 6 dagen per week. Dat komt er dan nog bij he?

We begrijpen wel dat er drukkere dagen zijn met zo’n loonbedrijf, dat weet je gewoon, maar de laatste jaren is het wel erg druk. Dit is wel de doorgaande weg van Schandelo. Sommigen rijden harder dan 100. De politie heeft hier wel metingen gedaan, de topper reed 120. Het zou een goed idee zijn om er hier 30 van te maken. De meeste rijden hier 70. Ze zijn al twee keer hier het weiland ingereden. Heel vaak moeten fietsers hier afstappen, anders worden ze van de weg gereden. Dat komt hier regelmatig voor. Dan zeggen ze dat ze de weg maar breder moeten maken, maar wat doen ze dan? Nog harder rijden. Dat is ook geen oplossing.

Ik vind het verschrikkelijk als die mestfabriek hier komt. Die ga je vijf kilometer verderop nog ruiken.

Er zal toch heel veel stof en stank vanaf komen, die deuren staan toch echt wel open om de vrachtwagens erin te laten. Je ziet het niet, maar je ruikt het wel. Het is niet gezond om daar iedere dag in te zitten. Die zuivere lucht van Schandelo is er dan niet meer.

Verbeek had geschreven dat ik had toegezegd dat het mocht. Ik heb ze daar nog een mail over gestuurd. Antwoord was dat ik dat had gezegd, ik heb het er nooit met ze over gehad. Die trekken zich nergens wat van aan, dat is wel jammer. We gaan hier helemaal naar de xx.

De huizen gaan hier sterk in prijs zakken, wie gaat dat betalen? Wijzelf natuurlijk. In Horst hebben ze al twee keer schadevergoeding gekregen omdat de kassen te dichtbij kwamen, dat gaat Verbeek hier echt niet doen.

Wiel en Fien Theelen “van de ganzen”