Blieve wandele naor Schandele

DEEL 10

ed weckx mooi schandelo mestfabriek

Mijn naam is Ed Weckx en ik woon inmiddels meer dan veertig jaar met veel plezier in het centrum van Schandelo. Op het kruispunt Schandelo-Straelseweg, om precies te zijn.

De historie van vereniging Mooi Schandelo gaat terug naar de tijd dat Arcen en Velden nog een zelfstandige gemeente was, maar het besluit om te fuseren met Venlo reeds op tafel lag. Het samenvoegen zou op 1 januari 2010 officieel plaatsvinden.

Vlak daarvoor, we spreken nu over het jaar 2009, werd door de gemeenteraad van Arcen en Velden nog snel even bepaald dat in er Schandelo een concentratiegebied voor tuinbouw moest komen, ter grootte van zeventig hectaren. Bedoeld overigens voor kleinschalige projecten van ongeveer drie hectaren. Publiek geheim: dit was een ‘afscheidscadeau’ voor de tuinders in Velden.

De toenmalige gemeente Venlo was daar niet erg blij mee. Terecht natuurlijk, zij had immers al concentratiegebieden Californië en Siberië aangewezen. Daar mochten tuinbouwers groeien, naar hartelust, zonder pittoreske dorpjes om zeep te helpen.

Dat afscheidscadeau, van de oude gemeenteraad van Arcen en Velden aan de tuinders, was het pijnlijke startschot voor de ontwikkeling van ‘hoogwaardig landschappelijk schoon’ naar industrieterrein. En tevens het noodzakelijke startschot voor onze vereniging. Mooi Schandelo moest worden opgericht om de belangen van buurtbewoners te behartigen.

Het concentratiegebied was zoals gezegd bedoeld voor kleinschalige tuinbouw. Maar daar kwam, zoals gevreesd, niets van terecht. De tuinders wilden, en willen, alsmaar groter en groter.

We gaan nu een nieuwe fase in: er zijn vergevorderde plannen voor een afvalverwerker, mestfabriek of Biomeiler. Hoe je het ook wil noemen, het is in ieder geval geen kleinschalige tuinbouw meer!

De politiek moet het landelijke karakter van dit buurtschap alsnog laten prevaleren boven het ondernemersbelang van een enkeling en géén vergunning verlenen voor een mestfabriek ‘bij de buren in de achtertuin’, die overlast voor de hele omgeving zal veroorzaken.

Het moet in de nabije én verre toekomst de moeite waard blijven om te wandele naor Schandele!

Politiek neem je verantwoordelijkheid en stop deze plannen. Zoek samen met vereniging Mooi Schandelo, ondernemers en deskundigen naar betere alternatieven voor ‘van het gas af’. Die zijn er gegarandeerd.


Ed Weckx